[...] na zdrowych węglach to uciął bym węgle i podbił tłuszcze do tej samej kaloryczności. Oliwa z oliwek, awokado, olej lniany, kokosowy nierafinowany - na zimno a do smażenia smalec lub masło klarowane. Mi pomogło, owiele lepiej czuję się podbijając tłuszczami a węgle trzymać na poziomie 2,5-3g na kg masy ciała. Musisz wypróbować na sobie, każdy [...]
[...] niż smażenie na PAM lub w ogóle bez tłuszczu ? Dopiero co się naczytałem, że te 3 powyższe są super do smażenia i każdy ich używa. olej kokosowy i masło klarowane >>> smalec Smalec to tłuszcz nasycony długołańcuchowy - ciężkostrawny, wymaga żółci do trawienia. Dwa pozostałe to tłuszcze średniołańcuchowe, lekkostrawne, nie wymagają żółci do [...]
Smażenie jest jednym z bardziej popularnych sposobów obróbki termicznej stosowanych w kuchni. Lubimy smażyć mięsa, ryby, jaja, warzywa, czy połączenia tych składników. Polega ono na ogrzewaniu potrawy w środowisku tłuszczu. Jednak są również możliwości smażenia na dobrej patelni, np. teflonowej, bez użycia tłuszczu. Wśród najlepszych jakościowo [...]
[...] się głównie do celów kosmetycznych, niekoniecznie kulinarnych. Skoro masz gorzka oliwę, której smak Ci nie pasuje na surowo, to smaż na niej. nie mam jescze, planuje zakupic wiec chce sie zorientowac, co najlepiej wybrac do smazenia pod wzgledem zdrowotnym by nie wydatniac toksyn rakotworczych, moze smalec zamiast kokosowego? Czy cos innego
A ja może kocham szczypiorek?:P Haha,rzeczywiście popłynęłam:) a jajka miały być dwa:) Dobrze,jutro idę po smalec i olej kokosowy:) Dziękuję Arphiel:* Obligue cofam tamto,już się zgłosiłam do Saidy,teraz czekam na wiadomość zwrotną.Było coś o ślepym posłuszeństwie wobec szefów,o czym przypomniała mi Krewetka :-P Zatem ślepo się słucham,a nuż [...]
hvjowe tluszcze, daj jakies wiórki, masło, smalec, olej kokosowy, mleczko kokosowe, smietane - nasycone po prostu i zobacz co i jak Zmieniony przez - cvfdbkz w dniu 2013-09-09 19:38:05
[...] chleb żytni na ZAKWASIE (ten, który kupujesz odpuść - po jego wartościach odżywczych widać, że jest podejrzany, zobacz ile ma tłuszczu. TŁUSZCZ: tłuste mięsa, tłuste ryby, smalec (również gęsi), tłusty drób (kaczka, gęś), masło, olej kokosowy, awokado, oliwa z oliwek (nie do smażenia), ewentualnie orzechy (najlepiej moczone wcześniej) + [...]
[...] w tej propozycji masz na bardzo niskim poziome, wręcz niebezpiecznym. Dla swojego zdrowia nie schodź poniżej 60 gram. Dodaj tłuszcze zwierzęce- tłuste mięsa, ryby, jajka, smalec, masło i roślinne- orzechy, olej kokosowy czy oliwę z oliwek. Staraj się aby każdy posiłek był zbilansowany- posiadał białka, tłuszcze i węglowodany. To najlepsze [...]
1) Jeśli chodzi o smażenie polecam olej kokosowy lub smalec. 2. Jeśli już musisz jeść chleb to polecam albo chleb żytni razowy lub najlepszą opcją jest chleb żytni na zakwasie najlepiej własnej roboty :D 3) Sosy zero myślę, że od czasu do czasu możesz sobie wrzucić jednak nie polecałbym tego robić codziennie wcale nie są takie zdrowe często [...]
Teeija oliwę z oliwek stosuj na zimno - do surówek. Do obróbki termicznej smalec, olej kokosowy, masło klarowane. Jakbyś piekła gęś czy kaczkę, to zlej sobie cały tłuszcz, który się wytopi i używaj potem do pieczenia i smażenia.
[...] roślinnego i zwierzęcego sa mieszanka kwasów tłuszczowych nasyconych, wielonienasyconych i jednonasyconych oraz kwasu linolenic. Generalnie tluszcze zwierzęce jak masło, smalec, łój zawierają ok 40-60% tłuszczów nasyconych i sa stale, oleje roślinne z klimatu śródziemnomorskiego zawierają głownie kwasy wielonasycone i sa płynne w [...]